Sunday 28 October 2018

Un semn de Centenar, într-o zi memorabilă

26 Octombrie 2018, Castellion, Spania


Istoria se scrie și se face din frânturi de poveste, de aceea ziua de 26 Octombrie, sărbătoarea Sf Dumitru , rămâne ca o lecție de demnitate pentru românii din Castellion. 

Nimic  nu s-ar fii  întâmplat făra voia sau fără sprijinul comunității românilor din acest oraș. 

Un semn de Centenar, o placă aniversaraă dedicată celor 100 de ani de la Marea Unire  din 1918, a fost pregătit de de către artistul Ioan Astalus și dăruit comunității românilor din Castellion, fiind instalat la Biserica Sf Nicolae din Castellion.  

Momentul de reculegere și recunoștință a fost pregătit de către Pr Nicolae Ionita care a sființit placa aniversară. La eveniment au fost prezenți membrii ai comunității, corul bisericii și oaspeții, care au venit cu acest dar de suflet, semn al continuitatii și perenității spiritului romanesc în lume. Un  recital de poezie al scriitoarei Ionela Flood a fost dedicat eroilor necunoscuți,celor care timp de secole au înfăptuit unirea pas cu pas, începând cu înaintașii noștri daci până la eroii necunoscuți contemporani, care prin dăruirea lor duc mai departe acest mesaj. Corul bisericii Sf Nicolae  a continuat acest moment de înălțare sufleteasca, comunitatea invitând oaspeții să cunoască și proiectele educative pe care biserica le găzduiește: cursurile de limba română și civilizație română, alături de o biblioteca cu volume in limba romana.

Un moment emoţionant a fost "decorarea" lui Alin, noul membru al corului bisericii , cu insigna "România Centenar", e către preotul paroh Nicolae Ioniţă. Este încă o dovadă că generaţia viitoare va construi următaorele centenare.

Organizatorii evenimentului , au rememorat cu aceasta ocazie amplasarea altor 8  placi aniversare centenare, care au fost dăruite unor instituții sau organizații din România și străinătate, cea din Castellon fiind cea de a 9a. 
Acest eveniment a fost posibil datorită strădaniei celor care l-au inițiat, Cercul Cultural Romano - Austriac Unirea, președinte Ioan Godja (Austria); Radio TV Unirea, vicepreședinte Ioan Astalus ; Romanca Society , președinte Ionela Flood( Marea Britanie). Evenimentul a beneficiat de sprijinul Asociatiei Centrul Civic Român din Castellon, președinte Larisa Tudor; FADEEE Federatia asociatiilor de romani din Europa, președinte Daniel Tecu; Liga Culturală pentru Unitatea Spirituală a Romanilor de Pretutindeni,  Logistica și transportul fiind asigurate de către Talleres Tudor SL.  


Echipa 
Radio TV Unirea

No comments: