Preluat prin Liga Culturala pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.
COMUNICAT DE PRESĂ
În preajma aniversării a 99 de ani de la Marea Unire din 1918 şi a Zilei Naţionale, reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din lume se întâlnesc la Alba Iulia și Zlatna, în cadrul Congresului Spiritualităţii Româneşti, manifestare ajunsă la cea de-a XXI-a Ediţie, a șaisprezecea de când lucrările au loc în Capitala Marii Uniri, cu sprijinul acordat de Instituţia Prefectului Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia, şi Primăria orașului Zlatna, în perioada 28 noiembrie - 2 decembrie 2017.
Congresul Spiritualităţii Româneşti, unica formă oragnizată, unitară, de întrunire a reprezentanţilor românilor din întreaga lume, începând din anul 1993, a fost creat în de către Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, cu scopul de a contribui la cunoaşterea românităţii, la întărirea legăturilor românilor din lumea întreagă cu ţara şi la stabilirea de măsuri concrete pentru ca organizațiile neguvernamentale – și prin intermediul documentelor pe care le punem anual la dispoziția autorităților, și oficialitățile, prin Guvernul Românei și structurile special create pentru diaspora – să acorde un sprijin real comunităţilor noastre de pretutindeni în vederea păstrării identității etnice prin limbă, tradiții, cultură și promovării valorilor naționale în țările în care trăiesc.
Delegații la actuala Ediție a Congresului vor participa la Lucrările în Plen și vor susține comunicări științifice în trei secțiuni:
Secțiunea I: Continuitatea identitară daco-romană. 1900 de ani de la moartea împăratului Traian. (Zlatna – Sala Casei de Cultură „Ampelum").
Secțiunea a II-a: Marea Unire – receptarea sa internațională publică și diplomatică. (Alba Iulia - Aula Magna a Universității „1 Decembrie 1918")
Secțiunea a III-a: Unirile și unitatea românilor. Alba Iulia și Marea Unire. Cercetări – împliniri – cutezanțe. (Alba Iulia - Casa de Cultură a Studenților),
De asemeni vor fi prezenta rapoarte privind locul, starea individuală, colectivă, numărul, rolul românilor în țările de reședință și legăturile cu țara, vor lua parte la prezentările de carte, la vernisajul expoziției de artă plastică și fotografică, la cenaclul literar al Congresului, intitulat „Noaptea de poezie" și la spectacolele de la Alba Iulia – în acest an putându-ne bucura de un excepțional recital de poezie, Treptele Unirii, susținut de actorul EMIL BOROGHINĂ, spectacol realizat de Teatrul Nottara din București, în co-producție cu Teatrul Național „Marin Sorescu" din Craiova, în regia tânărului și talentatului Alexandru Mâzgăreanu, dar și la Zlatna, la manifestările artistice cu participarea unor nume consacrate ale diasporei românești și ale unor interpreți și actori din țară.
Ca în fiecare an, delegații la Congres vor asista pe 1 Decembrie la festivitățile dedicate aniversării Marii Uniri și Zilei Naționale a României, vor depune coroane de flori și se vor alătura miilor de români prezenți la Parada Militară și la celelalte acțiuni organizate de oficialitățile locale.
În acest an manifestarea nu beneficiază, spre deosebire de alte ediții, de niciun sprijin din partea Ministerului Pentru Românii de Pretutindeni sau a Departamentului Politici Pentru Românii de Pretutindeni, fiind refuzat de la finanțare proiectul înaintat de Asociația Congresul Spiritualității Românești. Dincolo de aspectele strict materiale, nu ne putem abține să nu remarcăm lipsa de rațiune a unei asemenea atitudini din partea Ministerului și Departamentului de resort, care au găsit în anii trecuți eligibil proiectul, oferindu-i sprijin material – chiar dacă și numai parțial. Ne este greu să înțelegem ce rațiuni au stat la baza hotărârii comisiei de evaluare a cererilor de finanțare care ne-a refuzat finanțarea cu doar câteva zile înainte de debutul lucrărilor, în data de 24 noiembrie 2017. In situația creată, deloc neglijabilă, trebuie să observăm latura cea mai îngrijorătoare: semnalul de dezbinare socială și politică, de lipsă de sănătate a atitudinii față de interesul național cu doar un an înainte de Centenarul Marii Uniri. Nu este o paradigmă sănătoasă, nu este în spiritul românismului și trebuie să mai menționăm încă o dată că oficialitățile din Alba nu au gândit și acționat niciodată după astfel de criterii.
Credem că este momentul ca partidele ajunse la conducerea țării să înceteze să mai năruie speranțele românilor, să mai mimeze grija față de comunitățile din afara granițelor țării, a celor istorice, a minorităților autohtone și a adevăratei diaspora, să caute soluții reale în locul programelor populiste, îndreptate cu precădere către românii plecați la muncă în străinătate, acestea nefiind decât paleative la lipsa măsurilor concrete și coerente de reinserție în viața socială, economică și culturală a României, de reîntoarcere la copiii lipsiți de dragostea maternă, de grija paternă a milioanelor de risipiți în lume, în căutarea unui trai decent.
Congresul va avea loc și nu ne îndoim că va fi o ediție de referință, în care vom dezbate proiectele aniversare pentru Centenarul Unirii Basarabiei cu Patria - Mamă, pe care îl vom celebra la 27 martie/9 aprilie 2018, pentru Centenarul Unirii Bucovinei, aniversat la 28 noiembrie în anul viitor, și mai ales pe acela dedicat Centenarului Marii Uniri.
Congresul Spiritualității Românești și Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni vor rămâne aceiași militatnți pentru unire a românității, pentru păstrarea ființei etnice și promovarea valorilor materiale și spirituale naționale și nu vor abdica de la crezul lor, indiferent de piedici. România și unitatea de spirit a românilor merită efortul suprem.
ASOCIAŢIA
CONGRESUL SPIRITUALITĂŢII ROMÂNEŞTI.
Alba Iulia 2017
No comments:
Post a Comment