Sunday 4 June 2017

„Primăvara vieneză” – Ziua Europei – sărbătoare literară la Viena -Adriana Weimer


 

Fiecare întâlnire literară este o bucurie și un real câștig pentru scriitori, pentru carte și mai ales pentru literatură, cu atât mai mult cu cât întâlnirea literară implică scriitori români de pretutindeni: este vorba despre evenimentul cultural „Primăvara vieneză" – „Ziua Literară" / „Rumanischer Literatur Tag" – de la Viena, Austria, organizat duminică, 14 mai 2017, între orele14.00 – 17.00la Schwarzberg din Viena (Schwarzenbergplatz 10, o locație excelentă)de către Radio TV UNIREA" și revista „UNIREA" din Viena, reprezentate de domnul Ioan Godja –jurnalist și promotor cultural, animator activ și neobosit al viețiitradiționale, culturale și literare românești la Viena, alături de inimoasa doamnă Norica Godja.

Ediția din acest an a evenimentului cultural „Primăvara vieneză" – „Ziua Literară" / „Rumanischer Literatur Tag", ofrumoasă întâlnire culturală și literară – s-a desfășurat sub auspiciile „Zilei Europei", sărbătorită anual de către comunitatea românească din Viena, la invitaţia domnului Ioan Godja (din Sighetu Marmației, stabilit în Wiener Neustadt) și a cuprins excepționale momente de literatură – recitaluri de poezieprezentări de carte, prezentări de reviste literare –expoziții și prezentări de artă plastică, un recital de muzică clasică la pian,susținut de Adela Liculescu, și emoționantă piesă de teatru„Janka", de Oscar Speace, pusă în scenă de regizorul Ioan Dorel Todea, de la Teatrul Centrului Cultural Sighetu Marmației.

În acest amplu context al „Zilei Literare" din acest an de la Viena, domnul Ioan Godja le-a prezentat scriitorilor, artiștilor plastici și actorilor prezenți numărul dublu al revistei „UNIREA" din Viena – Nr. 4-5 / 2017 (al cărei director este, redactor șef fiind Adriana Weimer din Lugoj), apărut de curând, iar corectare, redactare este domnul Nicolae Băciuț din Tg. Mureș)

Apoi, scriitorii prezenți au vorbit despre activitatea literară pe care o desfășoară și despre cărțile lor, citind poezii din cărțile de autor.

Dintre scriitorii prezenți la eveniment, îl menționăm pe traducătorul Zorin Diaconescu (membru al Societății Scriitorilor „Conexiuni" din Bistrița), care a prezentat volumelor „Malul Tăcerii" și "Duminica în Manhattan" semnate de Dorel Cosma, antologia „Conexiuni în Martie" și, în premieră, primul număr al revistei „Conexiuni Literare". Mai menționăm prezența scriitorilor Ionela Flood din Anglia, (vicepreședinte la RadioTV Unirea-Austria și președinte a Societății Culturale Românca din Londra), Silvana Andrada Tcacenco Vasilescu (București) șiPuiu Răducanu (președintele U.A.P sucursala din Râmnicu Vâlcea).

Din Lugoj, România, la „Ziua Literară" din Viena, din 14 mai 2017, au participat scriitorii: Adriana Weimer (membră a Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România, redactor șef al revistei „UNIREA" din Viena, redactor la ziarul „Actualitatea" și la revista „Actualitatea literară" din Lugoj, secretar general de redacție la revista „Sintagme literare", autoare a opt volume de poezie), Nicolae Silade (directorul ziarului „Actualitatea" și al revistei „Actualitatea literară" din Lugoj, autor a patru volume de poezie) și prof. dr. Ela Iakab (redactor la ziarul „Actualitatea" și la revista „Actualitatea literară" din Lugoj, critic literar, traducător, autoarea unei monografii a operei lui Tudor Arghezi).

În prima zi a evenimentului cultural „Primăvara vieneză" – „Ziua Europei" din acest an – sâmbătă, 13 mai 2017 –, în parcul „Prater" din Viena, un reper turistic şi cultural, s-a desfășurat parada portului popular, urmată de un program muzical susținut de artiști și grupuri de dansatori din Austria și România, cărora li s-a alăturat, cu un recital, cunoscutul solist bistrițean Petre Petruse (de la Ansamblul Profesionist „Cununa de pe Someş").  

Apoi, sâmbătă seara, 13 mai 2017, în sala de concerte din Wiener Neustadt, a avut loc „Balul Primăverii", pe tot parcursul acestui eveniment fiind vizitate standuri expoziționale de pictură, sculptură și meșteșug tradițional, nelipsind nici arta culinară.

Amfitrionul acestui frumos eveniment vienez, Ioan Godja, a subliniat: „Noi am sărbătorit zece ediții la rând a «Primăverii primăverii» sub numele de «Ziua Europei», la Poarta Maramureșană, un simbol românesc care se află în parcul vienez, așa-numitul Böhmischer Prater".

Pot confirma și eu reușita „Zilei Europei" organizată, zece ediții, la Viena de către jurnalistul Ioan Godja, la invitația căruia am avut bucuria de a participa la mai multe ediții ale acetui eveniment cultural; și cu această ocazie, îi aduc deosebite mulțimiri domnului Ioan Godja și soției domniei sale Norica Godja, pentru implicarea maximă și buna organizare a „Zilei Europei" la Viena. La Mulți Ani și Multe Ediții!

 

 

 

 

 

 

 

 

"Primavara vieneză" la Viena-Wien-Vienna-Austria - organizatori: RTV "UNIREA" & revista "UNIREA" din Viena - coordonator: Ioan Godja - 12-14 mai 2017 -video 1-6 & foto by Adriana Weimer

https://youtu.be/a4rvzjxLLV4

https://youtu.be/CG4uh1RgYnY

https://youtu.be/mIlrz7aNqGM

https://youtu.be/pFkm6VMUK64

https://youtu.be/aRKfDorihMk

https://youtu.be/3ws5TLoheHs

https://youtu.be/GX8cGtdmjXU

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1539938286038141.1073743252.100000659544298&type=1&l=b7336d8d1e

 

 

 


Sent from my iPhone

No comments: