Friday 12 June 2009

Patrimoniul cultural evreiesc din Romania

10 Iunie 2009, Londra




Patrimoniul cultural evreiesc din Romania, un eveniment unic si complex a fost oferit publicului, pe data de 10 iunie 2009 de catre Institutul Cultural Roman Londra, in parteneriat cu Mihai Eminescu Trust (MET) si cu sprijinul Fundatiei Spiro Ark din Londra.

Evenimentul a fost dedicat patrimoniului cultural evreiesc din Romania: Sinagogi din Romania, o expozitie de fotografii ale sinagogilor din sudul Transilvaniei, insotita de prezentari de Andrei Oisteanu, Julie Dawson si Letitia Cosnean, si de un concert live de muzica klezmer sustinut de ansamblul Kosmos.

Audienta numeroasa s-a aplecat cu interes asupra documentelor si imaginilor expuse in expozitia lui Christian Binder (http://www.pbase.com/binderch/synagogues), curator Julie Dawson. Multi au revazut piese arhitecturale ale copilariei petrecute in Romania, altii au intract in contact cu realitatea unui patrimoniu ramas in urma emigrarii in masa a poporului evreu din Romania.

Letitia Cosnean, architect al organizatiei MET in Sighisoara a prezentat procesul de restaurare a Sinagogii din Medias , proiect extrem de generos care doreste transformarea acesteia intr-un muzeu interactiv.

Andrei Oisteanu, istoric si antropolog roman avind domeniile predilecte de studiu etnologia, antropologia culturala, istoria religiilor si a mentalitatilor a prezentat "Imaginea evreului in cultura romana, studiu de imagologie in context est-central european" ce constuituie primul studiu complet al modului in care evreii sunt reprezentati in mentalitatea si folclorul romanesti. Evenimentul a oferit deasemenea ocazia lansarii cartii Inventig the Jew. In paginile acesteia , Andrei Oisteanu urmareste evolutia stereotipurilor evreilor de la nivelul traditional romanesc si al altor culturi est-europene (legende, povesti, balade, colinde, anecdote, superstitii si reprezentari iconografice) pina la cultura mai "inalta" (literatura, eseu, articole din presa, literatura social politica) aratind cum motive ale "antisemitismului folkloric" au migrat in "antisemitismul intelectual".
Perspectiva comparativa subliniaza deasemenea cum imaginea evreilor difera de cea a altor "straini" cum ar fii maghiari, germani, rroma, turci, armeni si greci.
Diferenta de conceptie dintre "evreul imaginar" si "evreul real" este o distanta culturala care difera in timp si sptiu, aici fiind vazuta prim lupa antropologiei culturale. Stereotipul "evreului generic" nu este in mod exclusiv negativ si descrie portrete profesionale si fizice , morale si intelectuale, magice sau mitologice,sau imagini religioase. Andrei Oisteanu este profesor la Institutul de Istorie a Religiilor din Bucuresti si profesor asociat al Centrului de studii evreiesti din Universitatea Bucuresti.

Seara s-a incheiat cu un recital al ansamblului Kosmos , care propune o muzica originala lasand spatiu improvizatiei, combinind muzica clasica occidentala cu cea est europeana, tiganeasca, balcanica, klezmer si tango cu influente contemporane.


Ionela Flood
http://ionelaflood.blogspot.com

No comments: