Thursday 4 June 2009

Multilingvismul: o politica pentru unitatea cetatenilor europeni

Scris de Ionela Flood, Londra
Sâmbătă, 23 Mai 2009 04:47
Publicat in www.zonainterzisa.ro

Scoala Londoneza de Economie a prezentat marti 19 mai prelegerea sustinuta de Leonard Orban, Comisar European pentru Multilingvism, eveniment organizat in seria de lecturi realizate in parteneriat cu Fundatia Culturala Europeana. Multilingvism: o politica pentru unitatea cetatenilor europeni a fost titlul acestei prezentari a strategiei europene in acest domeniu.

Dezvoltarea acestei strategii a pornit de la analiza aspectelor culturale de integrare ale cetatenilor europenilor precum si cele de de competitivitate , educatie si de diversitate culturala.

Politica europeana pentru Multilingvism face referire la conditiile schimbatoare ale pietei fortei de munca la nivel global, european si regional, precum si la criteriile din domeniile serviciilor, drepturilor omului, solidaritatii , comunitatii si culturii.

Oportunitatea oferita de Anul european al creativitatii si inovarii 2009, aduce in actualitate posibilitatea dezvoltarii potentialului cetatenilor europeni prin 2 platforme ce vor fii lansate in acest an: dialogul intercultural si suport pentru sectorul de afaceri.

''Limbajul se constituie intr-o punte intre oameni si culturi si poate imbogatii schimbarile din viata cotidiana '' este mesajul pe care Comisarul European l-a lansat cu acesta ocazie.

Evenimentul a beneficiat de prezenta a numeroase personalitati din mediul academic si politic, generind o dezbatere pe tema prezentata in special in legatura cu fondurile disponibile pentru implementarea acestor platforme europene, dinamica competitivitatii din afaceri si a diversitatii lingvistice.

Ambasada Romaniei la Londra a oferit o receptiei in cadrul evenimentului la care au fost prezenti: dl Ambasador Ioan Jinga, membri ai Ambasadei Romaniei la Londra alaturi de un public numeros.

Cu aceasta ocazie Leonard Orban a reintilnit membri ai comunitatii romanesti de la Londra si a transmis mesajele de unitate in diversitate si promovare a valorilor culturale.

No comments: