Friday 1 June 2018

ZIUA ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI SĂRBĂTORITĂ LA ALBA IULIA 28 MAI 2018

Articol preluat prin Radio TV Unirea, Austria 

     

Din anul 2015 Ziua Românilor de Pretutindeni se sărbătoreşte la propunerea diasporei româneşti în ultima duminică a lunii mai. Motivele alegerii acestei date în locul celei de 30 noiembrie cum a fost stabilit prin lege în anul 2007 sunt determinate de faptul că în luna mai sunt multe sărbători - sărbători ale familiei cum ar fi Ziua Mamei (în prima duminică a lunii mai) şi Ziua Tatălui (a doua duminică din mai)  precum şi sărbători oficiale - Ziua Europei, Ziua Independenţei României şi Ziua regalităţii în România. Astfel, luna mai este o perioadă favorabilă acestor evenimente.

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost instituită prin Legea nr. 299 din 13 noiembrie 2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care reglementează drepturile persoanelor ce își asumă în mod liber identitatea culturală română — persoanele de origine română și cele aparținând filonului lingvistic și cultural românesc, din afara granițelor României, având ca scop menținerea, promovarea și afirmarea identității lor culturale, etnice, lingvistice și religioase. Între anii 2007-2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată în fiecare an, la 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Andrei, Apostolul românilor, de către Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP), printr-o serie de manifestări organizate în zone în care trăiesc mulți români.

În acest an data sărbătorii a căzut pe 27 mai, Ziua Rusaliilor. Evenimentul s-a celebrat însă în data de 28 mai în Piața Tricolorului într-un  moment de mare sărbătoare pentru creștinătate, a doua Zi de Rusalii. Românii s-au  întâlnit în Piaţa Tricolorului, pentru a mulţumi înaintaşilor că ne-au făurit o ţară, că ne-au oferit 100 de ani de demnitate, mândrie şi credinţă! Evenimentul a început la ora 12 în faţa Catedralei Încoronării din Alba Iulia, simbolul reîntregirii neamului românesc, cu un ceremonial militar şi Te Deum, unde au participat efective din cadrul MApN, Batalionul 136 Geniu Apulum, o subunitate din cadrul Gărzii de Onoare a Jandarmeriei Române Bucureşti, o subunitate Ecvestră din cadrul Jandarmeriei Române Bucureşti şi Fanfara reprezentativă a Jandarmeriei RomânePentru prima dată la Alba Iulia au fost invitaţi reprezentanţi ai celor 18 culte religioase recunoscute oficial în România, la care s-au adăugat şi autorităţi locale, turişti şi localnici. În Piaţa Tricolorului a avut loc un ceremonial militar de arborare a drapelului și intonarea imnului  de  către invitatul de onoare al Jandarmeriei Române  naistul Nicolae Voiculeţ. "Împreună, vreau să trezim conştiinţa sufletului nostru şi să-i facem pe toţi românii mândri de istoria neamului şi de veşnicia lui." a precizat Nicolae Voiculeț, într-un comunicat de presă. În continuare a fost prezentat un scurt istoric a ceea ce a premers Marii Uniri, dar şi rolul Bisericii creştine, ortodoxă şi greco-catolică, în realizarea statului naţional român. Ceremonia a continuat cu un moment prezentat de români din Borşa Maramureşului şi s-a încheiat cu o mică defilare a unităţilor militare prezente. Acest eveniment a făcut parte din sărbătorile Centenarului Unirii, eveniment în care Armata şi Biserica, cele două instituţii în care românii au cea mai mare încredere, şi-au dat concursul pentru a sărbători în unitate 100 de ani de existenţă. Programul a cuprins şi un simpozion cu  tema : "Rolul credinței în istoria neamului românesc. Identitatea prin credinţă" desfăşurat la Universitatea 1 Decembrie 1918  

Indiferent de Cult, mesajul  celor prezenţi a fost unul comun "Deschiderea Spre Credință" – starea de spirit de care are nevoie Romania. Un important membru al elitei intelectuale, Dan Puric consideră că: "Există trei mari surse de rost pe lumea asta – credinţa, familia şi patria. Într-o societate tot mai divizată, care se confruntă cu o profundă criza de identitate, cauzată de pierderea speranței și a reperelor morale, credința este cu siguranța una dintre "sursele de rost". Prea mulți dintre români și-au pierdut încrederea în țara în care trăiesc, în clasa politică, în aproapele lor și chiar în ei înșiși. Evoluția și modernismul nu ar trebui să stea în calea recunoașterii și acceptării identității naționale. În 100 de ani România a avut parte de schimbări și dezvoltări majore, însă singurul fapt care a stat la baza identității noastre ca neam a rămas CREDINȚA!", spun organizatorii. Astăzi, într-o lume globalizată şi secularizată, România noastră trebuie să își păstreze identitatea şi să îşi promoveze simbolurile şi valorile spirituale.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Pentru Politici Locale în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Instituția Prefectului Alba, Primăria comunei Ighiu  şi Arhiepiscopia Ortodoxă Alba Iulia.

             

Prof. Daniela Cetean

Alba Iulia

No comments: