Saturday 22 April 2017


Primul Salon Internaţional de Mail Art Turda 2017



Redactor cristina OPREA

 

Joi 20 aprilie 2017 a avut loc o amplă manifestare culturală în Sala Mare a Primăriei municipiului Turda. 


În acest cadru s-a vernisat şi Primul Salon Internaţional de Mail-Art, Turda, România 2017. Acesta a fost organizat de Casa de Cultură Turda, Societatea Culturală ,,Filarmonia" Turda, Radio Tv Unirea, Austria bineînţeles sub auspiciile şi cu acordul Primăriei şi a Consiliului Local Turda.


Cu prilejul Zilei Internaţionale a Artei sărbătorită pe data de 14 aprilie s-a organizat pentru prima dată acest salon internaţional, cu dorinţa de a face o punte de comunicare, chiar prin intermediul creaţiei, între artişti români şi artişti străini. 


Fiind la început de drum, am primit lucrări numai din douăsprezece state, dar sperăm ca la viitorul salon organizat în 2018 să participe mai mulţi mai – artişti. 


Fiindcă am făcut parte din echipa de organizare, mărturisesc sincer că intenţia a fost de şi de a promova acest frumos şi vechi oraş transilvan. Dacă la prima ediţie nu a fost inpusă o temă, lăsând liberă creativitatea şi modul de exprimare, la cel de-al doilea salon o temă posibilă ar fi legată tocmai de aceste locuri minunate ce le oferă municipiul Turda.



Am primit prin poştă, pe adresa Casei de Cultură Turda creaţii venite din Anglia, Brazilia, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Norvegia, Polonia, Spania, Ungaria, Uruguaz şi bineînţeles România. Artiştii participanţi au fost Simson Warren, Lilian Pacheco, Michell Della Vedova, Brandstifter, Witwulf Z Malik, Serena Rossi, Roberto Savolini, Roberto Scala, Stefano Fossiant Sini, Keiichi Nakamura, Jaromir Svozilik, Robert Snajomski, Sabela Bena, Pedro Bericat, Ildiko Biro, Clemente Padin şi Mikel Untzilla.



Reprezentanţi pentru ţara noastră au fost câţiva artisţi, unii dintre ei membrii ai Societăţii Culturale ,,Filarmonia" Turda - Călina Maria Gligor, Maria Ilişiu, Andrei Legman, Alida Nagy, Gavril Nechifor, Cristina Oprea, Dumitru Popa, Vasile Taşcă, Iosif Stegaru şi Cornelia Vidraşcu. Ca un fel de invitat de onoare a fost Alexandru Jacabhazi, pentru că este o personalitate artistică deosebită, un grafician extraordinar, cu numeroase premii internaţionale şi multe prezenţe la expoziţii internaţionale de artă şi de mail-art, domnia sa fiind profesor universitar la Facultatea de Arte Plastice Timişoara.

Lucrările în număr de peste 60, au fost expuse pe un panou în Sala Mare a Primăriei Municipiului Turda, bucurându-se de prezenţa unui public numeros şi elevat. Salonul acesta a fost înclus într-o manifestare amplă, organizată cu prilejul sărbătoririi Sfântului Mare Mucenic Gherorghe – patronul spiritual al municipiului Turda, dar despre acest eveniment o să citiţi în curând într-un alt articol. Mă bucur că la acest eveniment a fost prezent şi domnul Primar al municipiului Turda Cristian Octavian Matei, care încurajează arta şi cultura şi căruia îi mulţumesc pentru acordul oferit atunci când am propus acest proiect.

Astfel au fost văzute mai multe tehnici artistice, de la colaj, gravură, desen, pictură, fotografie la multimedia, pe care artiştii le-au folosit în creaţiile lor.

Deşi are dimensiune standar de 10/15 cm, specificămail-art, fiecare lucrare prezentată este o altă lume, o comunicare vizuală pentru că nu trebuie uitat faptul că,vorbim despre o artă a corespondenţei, o corespondenţă în sine, dar şi una supusă filonului artei plastice, în care limbajul este mult mai vast.


Toate lucrările prezente vor intra în colecţia Societăţii Culturale ,,Filarmonia", colecţie ce va creşte cu fiecare salon anual. Poate că, în timp vom organiza un mic muzeu de mail-art. Nu se ştie ce ne rezervă viitorul, dar Turda, începând din acest an a devenit o mică stea pe frontispiciul cerului creatorilor din lume, mail-artiştilor. Şi în timp sunt convinsă că numărul acestora va creşte.


Mulţumesc partenerilor din acest proiect şi sper ca la ediţia următoare să realizăm un catalog tipărit cu aceste creaţii. 


Un prim pas va fi făcut, în curând. Lucrări reprezentative vor fi incluse în revista Unirea, revistatipărită a Radio Tv Unirea Austria.

 

 

 Echipa Radio TV Unirea 



Sent from my iPhone

No comments: