Saturday 26 November 2011

Eugen Ionescu la Slatina-102 ani de la nasterea dramaturgului

24-27 noiembrie, Slatina

Manifestarile dedicate dramaturgului Eugen Ionescu au debutat anul acesta la Slatina pe 24 noiembrie cu o expozitie de grafica realizata de elevii Colegiului National Vocational Nicolae Titulescu , coordonator prof. Adriana Valcea la Biblioteca Judeteana Ion Minulescu. In paralel la Centrul Cultural Eugen Ionescu s-a desfasurat concursul de teatru pentru elevi intitulat Atelierele de teatru , jurizat de Claudiu Bleont, Florin Beciu, Cristina Botez, Cristina Baboi, organizat de CJCPCTC Olt.
Manifestarile au continuat cu dezvelirea unui tablou realizat si donat de maestrul Stefan Popas cu figura marelui dramaturg Eugen Ionescu. La Biblioteca Judeteana au fost vizionate 2 filme "Versaille" si "Louvre" la care au participart in mare majoritate tineri si elevi ai scolilor slatinene. Pe perioada manifestarilor sunt vizionate o serie de filme puse la dispozitie de catre Instittul Cultural Francez .
La 26 noiembrie se celebreaza 102 ani de la nasterea dramaturgului Eugen Ionescu evocat printr-un pelerinaj in punctele in care numele acestuia este dedicat unor institutii, locatii si obiective de patrimoniu cultural: Cartierul Eugen Ionescu; Scoala Gen. Eugen Ionescu , clasele I-VIII;
Parcul Eugen Ionescu cu statuia dramaturgului realizata de sculptorul Ioan Bolborea; placa comemorativa in locul in care a fost amplasata casa Eugen Ionescu si la Scoala de perfectionare a cadrelor de politie unde dramaturgul a facut stagiul militar existand inca o placa comemorativa.
Manifestarile vor continua cu Simpozionul Eugen Ionescu la Slatina la Centrul Cultural Eugen Ionescu cu participarea unor oameni de cultura: actorul Claudiu Bleont, regizorul Andra Negulescu, Andrei Novac, scriitor si consilier al mistrului secretar de stat la Ministerul Culturii si Patrimoniului National Cultural si Ionela Flood scriitor. Manifestarile se vor incheia cu un spectacol lectura " Amedeu sau cum sa te descotorosesti " in regia Andrei Negulescu, cu participarea actorilor Claudiu Bleont, Mihaela Gaicu, Ristina Baboi si Toni Dinca.
Aceste maifestari sunt organizate la Centrul Cultural Eugen Ionescu cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National, Primaria Municipiului Slatina, Asociatia Culturala Center Inter Art, Centrul International de Arta Romania si Televiziunea Olt TV Slatina.


Societatea Romanca
www.romanca.co.uk
Radio TV Unirea
www.radiotvunirea.com

No comments: