De Emilia Dabu
Există o taină care ne unește, în spirit al poeziei care cotropește.
Să vii din toată țara românească – Oltenia, Dobrogea, București, din Ardeal, din Anglia, Suedia, Austria, Republica Moldova, la Sebeș, la o tulnicare de pace și prietenie trimisă cu dragoste spre cei care mai trăiesc încă în continentul iubirii de poezie, în plină vară toridă a anului 2018, este semn de frumusețe și noblețe spirituală. Și pentru că trebuie să se jertfească cineva în numele iubirii de creatori și creație, de cunoaștere a ființei omenești, creatoare de divină stare de poezie, literatură, scriitoarea Mariana Moga, membră a Uniunii Scriitorilor de Limbă Română, din al cărui Consiliu de Administrație face parte, având ca parteneri Asociația „Astra" – Despărțământul „Vasile Moga" Sebeș, Mangalia Media TV, Clubul artelor „ Solteris" Mangalia, Asociația „ Românca" din Londra, Radio TV „Unirea" Austria și Cercul Cultural Româno-Austriac din Wiener Neustadt – Austria, organizatoarea și inițiatoarea acestui proiect, ne-a demonstrat că și visele mari se realizează uneori.
Și după multe ore de călătorie, unii cu experiența primei ediții de colecție, se spunea mai apoi, ne-am regăsit la Sebeș. Ne-am cunoscut și recunoscut prieteni în lumina sacră a cuvântului scris ori șoptit, o grupare de taină și dor, la Sebeș-Alba, pentru ca apoi să pornim spre localitatea Petrești, la vreo 6 km de Sebeș, către locul care ne-a găzduit timp de patru zile. (...)
După ce m-a cutremurat încă odată pe drum frumusețea României, pornind de la Mangalia alături de omul de televiziune și director al TV Mangalia Ionel Rugea, am hotărât să vedem și partea de lumină a acestei Tabere a Prieteniei Literare, să vedem frumusețea oamenilor cotropiți de îngerul poeziei. Și am văzut tot ce era mai frumos în gruparea literară invitată de organizatoarea acestei clipe universale, minunata Mariana Moga. Repet numele acestui puternic spirit, deoarece fără astfel de oameni nu am avea parte de astfel de clipe. Artiștii sunt cu totul diferiți de semenii lor prin contactul artistic cu alte lumi și deci și greu de călăuzit spre ceva cu care nu ar fi de acord.
M-am îndrăgostit iremediabil de clipa ce ni s-a dat, de o parte din cei pe care am reușit sau poate chiar ei au reușit să topească zidurile înălțate spre apărare de ei însăși și de noi ceilalți deopotrivă, invitați fiind în fiecare seară la concertele susținute de celebra formație a greierilor din partea locului, veniți să vadă ce ne mai fac sufletele. Și au văzut și ascultat poezie, cântece, povești, lacrimi, istorie, pace, prietenie, la foișorul inimii unde se audiau simfoniile. Căci la masa sufletului există doar bucuria prieteniei, cunoașterii adevărate prin cultură și artă. Iar omul de televiziune, Ionel Rugea , a filmat, a fotografiat nemurirea și clipele unor zile minunate, recitalurile de muzică și poezie, răsfățul naturii, florile, copacii, sau obiectivele vizitate din Sebeș, Alba Iulia. A imortalizat pentru veșnicie frumusețea Râpei Roșii și casa magicului poet Lucian Blaga, unde pășind pe urmele sale i-am văzut frumoasa grădină a copilăriei. Am vizitat muzeul „Ioan Raica" din Sebeș, Centrul Cultural„ Lucian Blaga", Cetatea Alba- Iulia în toată frumuseței ei milenară, în așteptarea centenarului Marii Uniri, Catedrala Evanghelică etc. Tot camera ne-a păstrat pentru viitor momentele cu trupa de copii „Glasuri de argint" din Vulcan, jud. Hunedoara, trupă care a înseninat sufletul copiilor din noi, pe interpreta Ileana Berki, ce a făcut să se inalțe spre dans inimile scriitorilor, pe interpretul Aurel Gîță ce ne-a dăruit piese minunate din folclorul românesc, în același timp o voce de neuitat. (...)
Sunt milioane de motive pentru care astfel de tabere ale prieteniei literare să existe. Tabăra de la Sebeș-Alba este un model, o inspirație, un motiv care te face mai bun, mai frumos, mai uman. Este o tabără pentru regăsirea legăturilor interumane, pentru regăsirea legăturii cu natura și frumusețea ei unică, pentru purificarea izvorului poeziei din cei care îl au și care a fost cam dat uitării.
Am îmbrățișat și acumulat continente de frumusețe din cărțile, sufletele și serile de la masa din foișorul poeziei, unde concertele greierilor îmblânzeau clipa, alături de poeți buni, frumoși, strălucitori în creație, pe care îi prindeau zorii încă visând și creînd în patria poeziei adevărate. Acorduri șoptite, hohotite, vindecate.
Ca pe o prietenă din alte vieți am regăsit-o pe doamna demnității omenești Ionela Flood, președinta Asociației „Românca" din Londra - Anglia, poetă și jurnalistă. O îmbinare de lumină lină din lumina munților noștri. RadioTV „Unirea"Austria a beneficiat de interviuri de excelență prin domnia sa.
Salutări sincere și tânărului prieten Alexandru venit tot de la Londra.
Clujul a fost reprezentat de poeți de forță, care au multe de spus în literatura contemporană, iubitori și de concertele greierilor susținute în aer liber. Alin Cucuruzan – USLR, Ovidiu Vasile și Romulus Moldovan. Din Basarabia a venit poetul Nicolae Bălțescu – USLR. Medicul poet Viorel Birtu-Pîrăianu din Constanța, a stat de veghe, alături de ceilalți, ca surâsul poeziei să nu se piardă.
Un spirit frumos, a fost cel care unea toate sufletele prezente, poetul care a înțeles că visele niciodată nu pier, dacă sunt vii, adevărate. Domnia sa a știut să-și trăiască unul dintre vise împreună cu noi toți la Tabăra Prieteniei Literare de la Sebeș-Alba, organizată de doamna inimilor noastre Mariana Moga. Poetul Vasile Bele din Baia Mare a fost și va fi mereu un om, un poet viu, o persoană care lasă urme frumoase pe unde trece, și prietenie, și poezie.
Maramureșul a fost reprezentat cu cinste și de minunatul poet Dragoș Gelu.
Din Oltenia ne-am bucurat de prezența poeților Constantin Triță, însoțit de minunata sa soție, Constanța Tanty Triță și de distinsa doamnă, Doina Bonescu.
Scriitorul Daniel Onacă din Suedia a impresionat prin taina de observator al unei lumi în care și domnia sa a trăit cândva.
De la Constanța au venit doamnele Vasilica Mitrea-USLR, Nastasica Popa și Garofița Jianu.
I-am nominalizat doar pe câțiva, pe cei care pe parcursul celor patru zile mi-au fost mereu aproape, însă toți cei prezenți au fost minunați și cel mai important lucru este că sunt.
Mulțumesc Bunului Dumnezeu că există România, că există poezia și prietenia, că existați dumneavoastră doamnă Mariana Moga, un organizator de excelență alături de soțul domniei voastre, domnul Cristian.
Mangalia îmbrățișază cu drag și dor toată lumina poeziei adusă în dar acolo la Sebeș-Alba de fiecare dintre invitați. Sunteți miraculoși. Bucurați-vă că am fost împreună așa cum și sufletul meu o face. Un răsfăț de clipă rară ne-a fost dat să trăim. Să trăiesc.
Încă nu s-au inventat cuvinte în Univers care să descrie starea de poezie și prietenie de la Sebeș. Poate doar muzica sufletelor uimite și ele de eclipsa de lună trăită împreună.
Mulțumim poeziei care transformă în realitate astfel de vise, care se furișează în inimile noastre și ne face mai buni, mai frumoși, mai înțelepți și inspirați, care ne transformă în noi oameni, în PRIETENI.
Pentru noi cei din Magalia, Emilia Dabu și Ionel Rugea, ați devenit cu adevărat noii noștrii prieteni de lumină.
Cu admirație, prietenie, încredere, lumină și dor,
Emilia Dabu
Uniunea Scriitorilor din România
No comments:
Post a Comment