Thursday, 4 June 2009

Societatea Romanca invitata in House of Commons din Marea Britanie

Scris de Ionela Flood, Marea Britanie
Joi, 26 Februarie 2009
publicat in www.zonainterzisa.ro


Societatea Romanca din Londra - Marea Britanie, a fost invitata recent sa ia parte intr-un proiect al carui scop este acela de a constientiza opinia publica asupra comunitatilor etnice mai putin vizibile in Marea Britanie. Aceasta participare in panelul de discutii a oferit un prilej potrivit pentru a atentiona din nou asupra efectelor negative generate in comunitatea romanesca de mentinerea restrictiilor pentru dreptul de munca al romanilor in Marea Britanie.

Proiectul "Studiul Comunitatii" a fost organizat de catre Runnymede Trust (www.runnymedetrust.org) pornind de la studiile de cercetare conduse in mod specific pentru fiecare dintre comunitatile etnice minoritare invitate sa participe la eveniment. In aceasta intilnire au fost invitati reprezentanti ai comunitatilor marocane, filipineze, nepaleze si tailandeze carora s-a alaturat si cea romaneasca.

Studiul de cercetare a fost pregatit de Andreea Torre , doctorand la London School of Economics, si e publicat pe:

http://www.runnymedetrust.org/uploads/file/LivingTransnationally-2008.pdf

Acest studiu isi concentreaza atentia pe migratia recenta a romanilor in Marea Britanie, de aceea concluziile studiului satisfac partial descifrarea mecanizmelor migratiei romanesti in Marea Britanie.

Comentariul din partea comunitatii romanesti a fost sustinut de catre Ionela Flood, Presedinta Societatii Romanca.

Parlamentarul britanic Meg Hillier, Deputat in Hackney, a prezidat aceasta intilnire ce a avut loc pe data de 10 February, 5-7pm in House of Common, Londra.


Au fost invitati in special politicieni, factorii de decizie, functionari publici la nivel local si national, organizatii reprezentative si cercetatori, presa.

Scopul principal al intilnirii a fost acela de a atrage atentia asupra modului prin care cele 200 de etnii din Marea Britanie interactioneza in diversitatea etnica, si cum in acest proces de schimbare este necesar a se recunoaste cresterea diversitatii dintre si in interiorul fiecarei minoritati etnice.

Aceasta diversitate este in sine complexa , nu numai in termenii multimii de identitati , dar deasemenea si in termenii experientei si traiectoriei.

Ca urmare factorii de influenta ai migratiei si ai integrarii in societatre multicultural britanica sunt complexi si pot diferi de la loc la loc, de la grup la grup si de la individ la individ.

In concluzie sunt necesare de urgenta o legislatie si o politica activa pentru a intelege practica si complexitatatea factorilor care influenteaza migratia.

Aceasta participare in panelul de discutii a oferit un prilej potrivit pentru a atentiona din nou asupra efectelor negative generate in comunitatea romanesca de mentinerea restrictiilor pentru dreptul de munca al romanilor in Marea Britanie.

Ionela Flood

No comments: