Thursday, 5 November 2020

COMUNICAT - 888 / ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 NOIEMBRIE 2020, REDACTOR – ȘEF AL REDACȚIEI STARPRESS / SYDNEY AUSTRALIA ESTE RENUMITUL OM DE CULTURĂ BEN TODICĂ



Sent from my iPhone

Begin forwarded message:

From: ligya diaconescu <ligya33@gmail.com>
Date: 5 November 2020 at 11:42:59 GMT
To: ligya diaconescu <ligya33@gmail.com>
Subject: COMUNICAT - 888 / ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 NOIEMBRIE 2020, REDACTOR – ȘEF AL REDACȚIEI STARPRESS / SYDNEY AUSTRALIA ESTE RENUMITUL OM DE CULTURĂ BEN TODICĂ


888 / ÎNCEPÂND CU DATA DE 01 NOIEMBRIE 2020, REDACTOR – ȘEF AL REDACȚIEI STARPRESS / SYDNEY AUSTRALIA ESTE RENUMITUL OM DE CULTURĂ BEN TODICĂ

Comunicat

 

Revista internațională STARPRESS  anunță că începând cu dată de 01 noiembrie 2020, redactor – șef al Redacției STARPRESS  / SYDNEY AUSTRALIA este renumitul om de cultură  BEN TODICĂ

 

BEN TODICĂ  este Artist Independent (Cineast, Producator TV, Jurnalist Broadcaster, Inginer de Sunet, Scriitor etc,  director al Programului în limba română al postului de radio 3ZZZ, Melbourne, Australia, realizand şi propriul post de televiziune şi ziar.

 




 

Cateva spicuiri din activitatea sa:

 

"  BEN TODICĂ, Ambasador onorific al romanismului, Diaspora romaneasca in Australia"

 

 

In 1993 a urmat un curs de instructori (Train the trainer) de realizatori de emisiuni, la staţia postului de radio 3zzz din Melbourne organizat de Holmsglen  TAFE  College. David Melzer (directorul staţiei) l-a recomandat profesorului Reece Lamshed care preda în cadrul cursului Broadcasting Law şi făcea parte şi din conducerea organizaţiei "Open Channel" (un studiou-şcoală de film şi televiziune independent unde se putea închiria echipament, personal calificat, expertiză şi spaţiu celor care doreau să producă videoprograme sau film). Aici a studiat regia, operatoria şi producţia de film. Devine membru la Open Channal şi pentru că a terminat cursul de instructori a devenit şi membru al organizaţiei ATOM (Australian Teachers Of Media) unde functionează şi azi. În această perioadă a fost prezent la mai toate cursurile şi seminariile ţinute de profesori şi scenarişti americani cunăscuţi, veniţi să predea, în Australia, arta filmului.

 

În acelaşi an guvernul federal a pus la dispoziţia grupurilor cu profil educaţional şi neprofitoare un al şaselea canal de televiziune c31 pentru a produce programe locale despre viaţa comunitară. În martie 1993 au început testările. Pe ecranele melbourneze au început să apară rând pe rând programe pilot ale diferitelor grupuri entice printre care se numărau şi românii. Românii apăreau chiar şi cu cate patru ore de program pe  saptamană.

 

MCTC Inc. (The Melbourne Community Television Consortium Inc.) a fost format în 1991 ca şi corp central pentru a coordona şi uşura transmiterea programelor produse de membrii grupurilor comunitare şi a producătorilor independenţi. Marea majoritate a programelor sunt realizate şi transmise de către, şi sub supravegherea studenţilor de la RMIT.

 

Mariana Costea studia regie-film la RMIT şi ca proiect de absolvire a avut

 

realizarea unui serial de televiziune a cărei temă era integrarea femeii emigrant în societatea australiană (fiecare episod prezenta o nouă naţionalitate). Era un proiect de echipă (20 de persoane). Aflând că un român lucrează la Open Channel l-a contactat pe Ben Todică şi l-a rugat să-o ajute, astfel ajungând, în final, să fie şef de echipă: cameră, sunet, lumini şi montaj. În octombrie 1994 s-a lansat în emisie permanentă, începându-şi transmisia cu serialul "Sweet and Sour Freedom", canalul 31 TV Melbourne. Printre realizatorii principali (care au avut aceasta onoare) se aflau şi doi romani; Mariana Costea si Ben Todica. Şi noi prin acest gest alăturându-se celor mulţi care contribuise în tăcere la realizarea şi cinstirea comunităţii române. În cei 10 ani de existenţă serialul "Sweet and Sour Freedom" a fost reluat de 9 ori la canalul 31.

 

Programul Comunităţii Române era 90% sprijinit de programele trimise de

către Televiziunea Română. Pentru  un program local era nevoie de echipament, studiouri şi personal calificat. De ziua României a realizat un interviu cu ambasadorul Romaniei la Canberra, Excelenta Sa, Dl. Ioan Gaf Deak. Pentru acest proiect a  închiriat un studiou şi echipament de la Open Channel.

 

Apoi a realizat genericul emisiunii Mozaic Românesc şi pe alocuri a presărat programele cu realizări locale. Personal a investit peste $20.000.00 în echipament ca să pot realiza emisiuni. "Este singurul mod prin care îi pot spune Romaniei Te Iubesc! Da e adevărat. Sună ciudat dar Romania RĂMÂNE PARADISUL MEU".

 

În anul  2004 s-a creat un festival naţional al posturilor de televiziune comunitare pentru premierea programelor şi a realizatorilor lor. Ceremonia a avut loc la 28 februarie, orele 7PM în teatrul Universităţii RMIT, Storey Hall, din Melbourne şi a fost transmisă de posturile de televiziune – local şi naţional. Au fost primite 506 lucrări, din care au rămas în finală 178. Programul Românesc a fost nominalizat prin două lucrări ale lui Ben Todică: "Artholes in Melbourne" printre primele 5 ca Best Arts Program.

 

Anul trecut a fost nominalizat "Australian of the Year 2007" (propus ca: Australianul Anului  2007) pentru contribuţiile sale deosebite în comunitatea romano/australiană, printre care menţionăm: lucrează la postul de radio 3zzz 92.3fm stereo din Melbourne din 1993 ca inginer de sunet şi realizator de emisiuni; este realizator de emisiuni în limba română pentru ch31tv Melbourne şi de trei ani este Director în bordul ch31tv Melb; a fost secretarul unionului AMWU South Dandenong District până acum în anul 2006, când s-a închis compania pentru care lucra; a fost observator la referendum şi vicepreşedintele comisiei a doua, la  alegeri;  are contribuţii jurnalistice şi eseistice la mai multe reviste din ţară şi străinătate; a făcut parte din grupul Mavis Kruger Singers  până grupul s-a închis.

 

Ligya Diaconescu

Director general ar Revistei  internaționale STARPRESS

No comments:

Post a Comment