Tuesday, 15 January 2019

Dicționar de reliefuri literare românești realizaț de către Mariana Moga - o nouă taină a sufletele iubitorilor de lumină, articol de Emilia Dabu



 De la o vreme citesc cu mult interes antologiile culturale și dicționarele spre a redescoperi ori descoperi adevăratele spirite literare contemporane. Deși necesită foarte multă trudă și sacrificiu din partea autorilor curajoși care se încumetă la astfel de realizări, ele fac parte din tezaurul literaturii românești.  Ardealul strămoșesc este mai apropiat de taina creației fiindcă acolo în Transilvania s-a supraviețuit prin ocrotirea culturală și spiritualitate.
 Astăzi librăriile nu mai oferă iubitorilor de carte românească ultimele noutăți și ne fac bine antologiile și dicționarele publicate, nu doar cele virtuale. Ele sunt de mare preț și pentru criticii literari care vor scrie istoriile culturii de mâine. Felicit din tot sufletul toți creatorii de astfel de documente de identități spirituale și deopotrivă editurile.
 De curând a apărut „Dicționarul de reliefuri literare românești" având ca autor un om de o forță și valoare culturală deosebită. Mariana Moga poeta, prozatoarea, autoarea de antologii, organizatoarea de tabere de creații ale prieteniei literare, încântă cu o nouă taină sufletele iubitorilor de lumină prin „ Podișul literar românesc" și „ Câmpia literară românească", reunind scriitori afirmați, realizați, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, ai Uniunii Scriitorilor de Limbă Română din Chișinău – Republica Moldova, ai Ligii Scriitorilor din România și membri ai unor cenacluri literare de excelență.
 Datele oferite de scriitorii încluși în lucrare, părerile critice ori literare, m-au bucurat căci am regăsit nume valoroase ale unor scriitori de notorietate, ale unor critici literari valoroși, precum Fănuș Neagu, Horia Bădescu, Constantin Cubleșan, Mircea Popa, Cezarina Adamescu, Ion Roșioru, Dan Perșa, Victor Rusu, Octavia Mihalcea și sunt doar spicuiri. Cronici de lumină culturală, scriitori care deși extrem de valoroși își văd cu demnitate de drumul, spiritul de creație divină, care este mai presus de orice altceva.
 Sunt oameni divini cei antologați, impresionând prin cv-uri ce confirmă locul demn ocupat în universul uman: dramaturgul și umoristul Cornel Udrea,  Adriana Weimer, Lăcrimioara Iva,  Ionela Flood, Mihaela-Dana Chioariu-Topârcea, Mihai-Octavian Groza, Gheorghe A Stroia, Maria Vaida și mulți alții. Toți cei prezenți în acest dicționar merită nominalizați. Deci proiectul poetei de lumină și adevăr Mariana Moga îi va aduce acesteia multă bucurie dar și tristețe deopotrivă. Cei care nu au crezut în demersurile distinsei scriitoare, când vor înțelege valoarea lucrării, vor regreta că nu sunt alături de ceilalți în paginile dicționarului.
 Citind fragmente din cronicile dedicate cărților scrise de autorii din acest volum am înțeles dragostea de evoluție spirituală de dincolo de noi, bucuria autorilor de a fi înțeleși de semenii lor literari, bucuria criticilor și cronicarilor de a putea scrie despre cărți reprezentative deseori.
 Felicitări realizatoarei magnificului proiect, Mariana Moga, felicitări tuturor scriitorilor care au crezut în apariția acestui dicționar atât de echilibrat în reliefurile literare prezentate.
 
                                    Emilia Dabu 
             Uniunea Scriitorilor din România

No comments:

Post a Comment