Tuesday, 26 June 2018

26 IUNIE 2018 - ZIUA DRAPELULUI NAŢIONAL SĂRBĂTORITĂ LA ALBA IULIA


Sfinţirea Drapelului Naţional în Catedrala Încoronării, Alba Iulia, ora 9.30 , 26 iunie 2018 

Drapelul Naţional este unul dintre cele mai puternice simboluri ale statalităţii, independenţei, suveranităţii şi unităţii naţionale.Drapelul a fost consacrat de Revoluţia de la 1848 şi i-a adus laolaltă pe români în toate momentele majore. Toate momentele semnificative ale istoriei noastre moderne , de la Unirea din 1859, independenţa de stat din 1877, proclamarea Regatului în 1881 şi făurirea României Mari în 1918, au stat sub semnul tricolorului. Participarea României la cele două războaie mondiale, dărâmarea comunismului şi constituirea statului de drept, precum şi aderarea României la structurile euro-atlantice în anii 2004-2007 sunt toate indestructibil legate de simbolul nostru naţional - drapelul tricolor. Pe faldurile sale stau înscrise valorile pe care este fundamentată naţiunea română - Libertate, Dreptate şi Frăţie - şi care insuflă sentimentul identităţii naţionale şi mândria de a aparţine acestui popor. Românii se înclină cu respect ori de câte ori drapelul este arborat la sediul instituţiilor publice, la competiţii sportive sau în teatrele de operaţii în care participă armata noastră. 

Ziua Drapelului Naţional este marcată, în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. Drapelul tricolor este un simbol naţional, alături de stemă, sigiliu şi imn, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că "drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu"Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată, ca simbol naţional de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza "Dreptate - Frăţie" înscrisă pe el. El nu a suferit transformări majore de-a lungul istoriei. Doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori.

Documente sigilografice atestă faptul că, în unele epoci istorice, drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roşul în partea superioară, galbenul în mijloc şi albastrul la bază. De asemenea, proporţia culorilor nu a fost aceeaşi cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare). Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul şi chiar Ştefan cel Mare. În contextul revoluţionar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state naţionale, şi revoluţionarii români, aflaţi la Paris la izbucnirea revoluţiei, arborau drapelul albastru, galben, roşu. Aşa avea să fie şi consfinţit, ca drapel naţional, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la Bucureşti, deşi, iniţial, apăruseră drapele tricolore cu benzile dispuse pe orizontal. Guvernul provizoriu întărea că "Steagul naţional va avea trei culori - albastru, galben şi roşu". Deviza română, care va fi scrisă atât pe steaguri cât şi pe monumentele şi decretele publice, se va compune din aceste două cuvinte "Dreptate, Frăţie". Drapelul naţional tricolor, roşu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfinţit a doua zi, în cadrul Marii Adunări Naţionale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci Câmpia Libertăţii.

Ziua Drapelului Naţional este marcată de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări educative cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne. Cu prilejul acestei zile, în Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional.

               

Imagini de la Ceremonia din 26 iunie 2018 din Piaţa Tricolorului, Alba Iulia

O astfel de ceremonie s-a desfăşurat şi la Alba Iulia. În seara zilei de luni, 25 iunie 2018, reprezentanţi ai Batalionului 136 Geniu Apulum împreună cu reprezentanţi ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul" din Alba Iulia şi a altor instituţii publice au dus în Catedrala Încoronării din Alba Iulia drapelul tricolor pentru a fi sfinţit a doua zi. În  26 iunie , în jurul orei 9.30 drapelul a fost sfinţit printr-o slujbă specială desfăşurată în catedrală după care a urmat ceremonia propriu-zisă de ridicare pe catarg a acestuia în faţa oficialităţilor şi a publicului prezent, ceremonie desfăşurată în Piaţa Tricolorului din Cetatea Alba Carolina.  Din partea Ministrului Afacerilor   Interne, Carmen Dan , a fost citit mesajul de Ziua Drapelului Naţional în care se subliniază faptul că drapelul nostru este   partea indisolubilă a identităţii româneşti în lume, că a fost martorul evenimentelor majore din istorie, că el a definit şi defineşte România şi o propulsează în rândul ţărilor europene. Pe acordurile Imnului Naţional,  tricolorul a fost ridicat pe catarg în aplauzele celor prezenţi.

La manifestări au participat reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Judeţului Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, serviciilor publice deconcentrate, unităţilor militare, instituţiilor publice, asociaţii ale veteranilor de război. Un loc aparte între cei prezenţi au avut organizaţiile patriotice – Societatea „Avram Iancu", ASTRA filiala Alba Iulia,  Revista Daco-romania ,  Societatea Cultul Eroilor şi, mai ales, Grupul de Iniţiativă-Centenar Marea Unire. 

În Anul Centenarului, încărcătura spirituală profundă a tricolorului ne inspiră şi ne determină să ne unim eforturile, animaţi de o autentică dragoste de patrie, pentru a construi o Românie puternică şi democratică.

La mulţi ani României şi Tricolorului său!

Prof. Daniela Cetean

Alba Iulia

 

No comments:

Post a Comment