Sunday, 27 May 2012

Proiectul european Grundtvig FEM21 - Vocea Femeilor in Europa se deruleaza in Romania pentru o saptamana

Publicat în 27 mai 2012 Romeo Tarhon in ziarulnatiunea.ro

Publicistul George Stanca și ziarul Națiunea la manifestările „Voix et Voies des Femmes en Europe", 2011-2013

În perioada 19-26 mai 2012  au avut  loc la Bucureşti, Slatina, Constanţa şi Sinaia manifestările primei mobilităţi din programul Grundtvig LLP FEM'21, GRU-11- C-LP-120-B-RO  (Voix et Voies des Femmes en Europe, 2011-2013). Activităţile s-au desfăşurat la Muzeul Satului, sâmbătă, 19 mai 2012, sub genericul „Femeile şi civilizaţia rurală (expoziţii de fotografii, proiecţii de filme, video, spectacole, vizitarea muzeului, teme pentru participanţii la proiect, conferinte, etc.).
Între 21-22 mai 2012 au avut loc diverse activităţi din cadrul programului FEM'21 la Biblioteca Metropolitană "Mihail Sadoveanu"  (sesiunea de comunicări ştiinţifice „Aspecte contemporane ale condiţiei femeilor în Europa şi în lume", prezentarea site-urilor www.fem21.org şi www.asociaţiaariadna.com,  a blogurilorhttp://voixdesfemmeseneurope21.blogspot.com ;http://voixdesfemmeseneurope.blogspot.com ;http://voceafemeilorineuropa.blogspot.com ; http://womenvoiceineurope.blogspot.com  şi paginii de facebook.com/Voixdesfemmes Programme, moment poetic Carolina Ilica, Premiul de creaţie FEM'21, expoziţia de design vestimentar Ira Chiriches Design „Feminitate explozivă", „Despre cântec şi durată" (invitată Floarea Calotă) etc.
Vizitarea Bibliotecii Naţionale (cel mai nou  edificiu cultural al Capitalei), precum şi donaţiile de carte ale invitaţilor programului FEM'21, discuţiile cu doamna director Elena Terziman vor  constitui alt moment relevant al zilei de 22 mai 2012. În program se înscrie  şi lansarea romanului „Karin, mon amour" de Florentina Stoleru (Israel), apărut la Editura 24 de  ore din Iaşi (prezintă criticul literar Ioan Adam).
La Slatina,  Râmnicu Vâlcea,  Sinaia şi Constanţa au avut loc schimburi de experienţă şi bune practici, precum şi vizitarea obiectivelor de interes turistic. La manifestare au luat  parte invitaţi ai celor trei parteneri din proiectul FEM'21: Franţa (Asociaţia Connexion Roumanie), Anglia (Românca Society) şi România (Asociaţia Femeilor Jurnaliste din România „Ariadna, coordonatoarea proiectului).
Printre invitații români s-au aflat poetul și publicistul George Stanca și publicistul Romeo Tarhon, director asociat Grupul de presă Alcero și redactor-șef adjunct al ziarului Națiunea, care mulțumesc pe această cale doamnei Preşedinte AFJR „Ariadna", Georgeta Adam, Coordonator GRU-11- C-LP-120-B-RO  FEM'21.
În cadrul evenimentelor, printre deosebitele manifestări cuprinse în program, a avut loc în Slatina, la Casa Căsătoriilor, în prezența distinselor reprezentante ale autorităților locale, a importanților oaspeți din Anglia și a invitaților din România, o masă rotundă deosebit de interesantă pe tema programelor de voluntariat tradițional occidental ca mecanism eficient de pregătire, integrare și performare pentru tinerii aflați în etapa de formare și ocupare a unui loc de muncă. În cadrul dezbaterilor, cu șarmul inconfundabil, dar și cu obiectivitate argumentată, publicistul George Stanca s-a arătat sceptic în ceea ce privește șansele înrădăcinarii în mentalul românesc a voluntariatului ca etapă pre-pregătitoare.  Distinsa doamnă Ionela Flood, reprezentanta asociației "Românca Society" din Londra, a găsit suficiente contra-argumente în pledoaria pentru implementarea acestui tip de practică, de "ucenicie" și în România.
Tot la Slatina, la Centrul Cultural „Eugen Ionescu", am asistat la un eveniment de scenă emoționant și înălțător: piesa de teatru "Măgura" după romanul "Lumea satului " de George Smarandache din Slatina, în regia Andrei Negulescu, avându-i în distribuție pe actorii Caludiu Blonț și Mihaela Gaicu alături de o trupă de actori amatori slătineni pregătiți de Claudiu Bleonţ: Remus Iordache, Ristina Baboi, Tony Dincă, Nicu Popa, Dana Mitru, Dan Ţolu, Maria Kaboub, Paul Bălăşcan, Andreea Bădeanu şi Lucian Ţârcomnicu. Despre acest spectacol, urmărit cu lacrimi în ochi, de râs și de plâns, George Stanca s-a grăbit, încă fascinat, să scrie în Click:  "Dragă Claudiu Bleonţ… Ce mă priveşte e prestaţia ta scenică. Şi, eşti un mare actor… Am văzut ieri piesa "Măgura" lui George Smarandache… Pusă în scenă de Andra, soția ta şi jucată de tine cu o minunată trupă locală, având în Nicu Popa o figură emblematică a Slatinei. Un spectacol superb…Cu actori îmbrăcaţi ca "peizanul român au fin de siècle"… cu muzică românească; dans românesc: Ciuleandra…; cu o intrigă simplă: doi tinerei se iubesc, se căsătoresc şi ei fericiţi tăiesc…Spectacol inimaginabil! Replică românească, vorbă românească, mai oltenească, aşa, mai soresciană…Şi când camera de la ţară, cu pământ pe jos, acoperită cu stuf, e invadată de odoarea asta tare, tu, spectator, începi a plânge cu nostalgie tinereţile trecute, hainele, "vorbili", obiceiurile, glumele satului idilic românesc."
Agenda evenimentelor care au avut loc între 18 și 26 mai 2012 la București și în alte localități a fost plină, interesantă și deosebit de utilă.

Vezi tot articolul aici: ziarulnatiunea.ro/2012/05/27/publicistul-george-stanca-si-ziarul-natiunea-la-manifestarile-%E2%80%9Evoix-et-voies-des-femmes-en-europe-2011-2013/

Echipa FEM21 -Vocea femeilor in Europa


Sent from my BlackBerry® wireless device

No comments:

Post a Comment