Friday, 15 December 2017
Corul Dorulet la Festivalul Coral International de Advent de la Viena, din decembrie 2017
Saturday, 9 December 2017
APEL PENTRU SUSȚINEREA EDUCAȚIEI ÎN LIMBA ROMÂNĂ ÎN UCRAINA
APEL PENTRU SUSȚINEREA EDUCAȚIEI ÎN LIMBA ROMÂNĂ
ÎN UCRAINA
Excelenței Sale
Dlui Președinte al Ucrainei,
PETRO OLEKSIYOVYCH POROSHENKO,
Excelenței Sale, Președintelui României
KLAUS WERNER IOHANNIS,
Excelențele Voastre Doamnelor și Domnilor Membri
ai Curții Constituționale din Ucraina și ai Comisiilor Uniunii Europene
Noi, participanții la Congresul XXI al Spiritualității Românești, veniți din peste 30 de țări și zone de românitate din întreaga lume, ne exprimăm îngrijorarea în legătură cu adoptarea de către Rada Supremă de la Kiev, în data de 5 septembrie a.c., a Legii Educației și cu implementarea ei după promulgarea de către Președintele Poroșenko.
Congresul Spiritualității Românești, care și-a ținut lucrările între 28 noiembrie și 1 decembrie 2017 la Alba Iulia și Zlatna, protestează vehement contra implementării acestei legi, ce urmărește dispariția unei minorități naționale care locuiește pe vatra milenară a moșilor și strămoșilor săi și îndeamnă autoritățile din Ucraina la rațiune.
În opinia noastră scopul real al acestei legi nu este reforma sistemului de învățământ în Ucraina, ci lichidarea învățământului în limbile minorităților naționale – română, maghiară, polonă, rusă ș.a.
Un asemenea scop conduce la o situație fără precedent în secolul XXI, când o țară din Centrul Europei, care se proclamă democratică și civilizată, aspirantă la integrarea în Uniunea Europeană, recurge la desființarea sistemului de educație în limba maternă a minorităților naționale. Situația este cu atât mai gravă cu cât românii constituie o minoritate autohtonă, ei trăind de secole în Bucovina, Ținutul Herței, Hotin, Transnistria, Transcarpatia, Maramureștul Istoric sau Sudul Basarabiei sau zona Odesa, constituind, până la colonizarea acestor ținuturi după ocupație, o etnie majoritară. De-a lungul timpului, timp de peste 300 de ani, sub diverse regimuri străine – austriac, rusesc, sovietic –, școala românească s-a păstrat și dezvoltat în toate zonele cu populație românească, fără să fi fost supusă unei asemnea presiuni de deznaționalizare și asimilare.
Articolul 7 al Legii Educației încalcă drepturile minorităților naționale din Ucraina, acordate prin articolele 10, 20, 22 și 53 ale Constituției Ucrainei, precum și articolul 26 al Legii Minorităților Naționale din Ucraina, prin care statul ucrainean „garantează tuturor minorităților naționale dreptul la autonomie național -culturală: folosirea și educația în limba maternă".
Limba este coloana verticală a unui popor. Poporul e limba, iar limba este poporul. Prevederile Legii sunt profund antidemocratice și antieuropene, mențiunile privind permisiunea studierii în limbile materne doar parțial și numai în învățământul primar – deci fără perspectivă pentru elevi, care urmează cursurile gimnaziale și liceale numai în limba ucraineană, ceea ce îi determină pe părinți să renunțe la acest „drept" pentru a le asigura copiilor lor șansa la desăvârșirea studiilor–, fiind menite să mascheze adevăratele intenții de deznaționalizare și asimilare a minorităților.
Prin noua Lege a Educației se încalcă de asemeni și prevederile Articolului 13 al Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare între România și Ucraina, din 1997.
Vă rugăm, domnilor președinți, să găsiți soluțiile pentru ca noua Lege adoptată de Rada Supremă a Ucrainei să respecte Constituția acestei țări, ținând cont de faptul că statul român sprijină demersul european al Ucrainei.
În cazul în care nu se va reveni asupra acestor măsuri care practic desființează învățământul în limba maternă, solicităm statului român să anuleze Tratatul de Bază dintre România și Ucraina și să retragă susținrea pentru Ucraina, în vederea aderării sale le UE.
Solicităm concursul Comisiilor Uniunii Europene și al Curții Constituționale din Ucraina acțiuni concrete și coerente pentru anularea acestei legi care încalcă flagrant drepturile universale ale omului.
Adoptată în unanimitate, în Plenul Congresului Spiritualității Românești, Alba Iulia – Zlatna, 30 noiembrie 2017
Congresului Spiritualităţii Româneşti- Aeditia XXI , 2017-PROGRAMUL ANIVERSĂRILOR CENTENARULUI MARI UNIRI DIN ANUL 1918
Proiect de Program al Centenarului Unirii Basarabiei cu Țara*
Reprezentanţii organizaţiilor româneşti şi ai comunităţilor româneşti de pretutindeni întruniţi în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a Congresului Spiritualităţii Româneşti în zilele de 28 noiembrie – 1 Decembrie 2017, la Alba Iulia și Zlatna, au adoptat în unanimitate următoarea
HOTĂRÂRE cu privire la
PROGRAMUL ANIVERSĂRILOR CENTENARULUI MARI UNIRI
DIN ANUL 1918
- În prima parte a anului 2018, acţiunile noastre vor fi concentrate pe aniversarea Centenarului Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, prim pas decisiv spre întregirea Statului Naţional Român. Astfel, în perioada 21 – 27 martie, atât în România, cât şi în Republica Moldova, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în colaborare cu organizaţia Sfatul Ţării II, cu alte organizaţii neguvernamentale şi asociaţii patriotice, precum şi cu instituţii de cultură româneşti va organiza trei manifestări principale, la Bucureşti în ziua de 21(22) martie, la Râmnicu Sărat – cea dintâi capitală (pentru foarte scurt timp) a Principatelor Unite Române la 1859, unde au fost eleborate primele acte ale Unirii (acţiune la invitaţia oficialităţilor locale) şi la Chişinău, în ziua istorică de 27 martie.
- Cu aceste ocazii, vor fi organizate adunări solemne şi sesiuni ştiinţifice ale căror lucrări vor fi publicate în volume jubiliare.
- Vor fi pregătite şi vor avea loc spectacole de gală, cu participarea unor valoroşi artişti români, din toate generaţiile la Bucureşti, Iaşi, Alba Iulia şi Chişinău, Cernăuți și alte localități.
- Asociaţia Congresul Spiritualităţii Româneşti va realiza o medalie comemorativă jubiliară şi alte însemne aniversare. Se va edita, cu sprijinul Poştei Române şi al Poştei din R. Moldova, un plic şi o serie filatelică aniversară comună.
- Se va difuza monografia Centenarul Unirii Basarabiei cu România.
- Pe tot parcursul anului 2018, şi cu precădere în a doua parte a acestuia, cu susţinerea instituţiilor centrale şi în mod nemijlocit al asociaţiilor românilor de pretutindeni, cu participarea unor personalităţi publice, atât în ţară, cât şi în alte centre ale spaţiului istoric românesc, în oraşele şi ţările unde sunt comunităţi româneşti, vom organiza şi desfăşura multiple activităţi (adunări aniversare, conferinţe ştiinţifice şi mese rotunde, expoziţii, spectacole şi seri de poezie, etc.) pentru marcarea corespunzătoare a Centenarului Unirii Bucovinei (15/28 noiembrie) şi a Centenarului Unirii Transilvaniei, Banatului, Bihorului şi Maramureşului cu România (1 Decembrie) sub simbolul UNIRII şi al IDENTITĂŢII NAŢIONALE.
- De asemenea, se vor edita serii filatelice speciale, medalii jubiliare şi alte însemne aniversare. Asociaţia Congresul Spiritualităţii Românești va confecţiona şi va înmâna steaguri tricolore cu emblema Ligii Culturale în toate capitalele Marii Uniri.
Un program detaliat al manifestărilor dedicate evenimentului astral, de acum 100 de ani, al Neamului Românesc – făurirea Statului naţional, unitar, independent şi suveran român – va fi elaborat şi comunicat la începutul anului 2018, în baza propunerilor primite din partea membrilor şi asociaţiilor românilor de pretutindeni.
*Pe baza altor propuneri care ne vor parveni în perioadaimediat următoare, programul se va îmbogăți și va fi detaliat în conformitate cu deciziile Comitetului Director. Programul special privind Centenarul Unirii Basarabiei, deja elaborat, face parte din prezentul proiect.
Adoptat în unanimitate în Ședința Plenului de încheiere a Congresului Spiritualității Românești, la Alba Iulia – Zlatna, 30 noiembrie 2017.
Congresul Spiritualității Românești, reunit în cea de a XXI-a Ediție la Alba Iulia și Zlatna, în zilele de 28 noiembrie – 1 Decembrie - APEL PENTRU ÎNTĂRIREA UNITĂȚII NEAMULUI-
Congresul Spiritualității Românești, reunit în cea de a XXI-a Ediție la Alba Iulia și Zlatna, în zilele de 28 noiembrie – 1 Decembrie, constatând cu îngrijorare clivajul grav existent în societatea românească, atât în clasa politică, în societatea civilă, în mediul academic și în media, cât și în ființa adâncă a neamului, cu numai un an înainte de a aniversa Centenarul Marii Uniri, dar și cu doi ani înainte ca România să preia Președinția Uniunii Europene, lansează un apel la pace socială, fraternitate și unitate.
Cu deplina înțelegere a legilor democrației și cu total respect pentru diversitatea de opinii, cerem românilor de pretutindeni să facă tot ceea ce le stă în putință pentru a găsi calea armonizării punctelor de vedere divergente, pentru a descoperi ceea ce îi apropie și nu ceea ce îi desparte, în numele interesului major al națiunii române.
În opinia participanților la Congresul Spiritualității Românești, 2018 este un an definitoriu în pregătirea aniversării la 1 Decembrie a Jubileului Marii Uniri – clipa de aur a neamului românesc de pretutindeni. Frați români, avem nobila datorie de a acționa pentru ca această sărbătoare să nu devină una individuală, ci una cu adevărat națională. Prin fapte și simțire să facem din 1 Decembrie 2018 o sărbătoare a fiecărui român în parte și a tuturora la un loc, să aniversăm acest istoric act umăr la umăr, într-un cuget și o unică voință. Este momentul să ne regăsim împreună în iubirea de țară, în prețuirea limbii române și în promovarea valorilor uriașului nostru patrimoniu material, cultural și spiritual.
Facem un apel către românitatea întreagă la UNITATE și ARMONIE, la PACE SOCIALĂ și RESPECT RECIPROC. La Centenarul constituirii statului național, unitar, indivizibil, modern și democratic, la Centenarul României Mari să arătăm lumii vechimea multimilenară ca națiune și civilizație, dar și maturitatea ca popor străvechi, cu rol de seamă în lume.
Prin UNITATE, pentru UNITATE!
Adoptat în unanimitate în Ședința Plenului de încheiere a Congresului Spiritualității Românești, la Alba Iulia – Zlatna, 30 noiembrie 2017.