Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, a participat in 29 noiembrie, la Alba Iulia, la deschiderea celei de-a XV-a ediţii a Congresului Spiritualităţii Româneşti. Evenimentul reuneşte, în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie, în capitala simbolică a românilor, delegaţi ai comunităţilor româneşti din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Germania, Italia, Spania, Franta, Suedia, Albania, Bulgaria, Kazahstan Marea Britanie, Elvetia, Austria, SUA, Canada, Rusia, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale din România.
În cadrul lucrărilor reuniunii, desfăşurate în plen şi pe secţiuni, participanţii îşi propun identificarea unor soluţii concrete la problemele cu care se confruntă comunităţile româneşti din afara graniţelor, având în vedere tendinţele de globalizare şi criza economică mondială.
Iniţierea unor acţiuni menite să apropie românii plecaţi la muncă peste hotare de viaţa culturală şi socială de acasă, menţinerea identităţii şi păstrarea specificului lor naţional - limbă, cultură, religie, tradiţii - în ţările în care emigrează temporar sau definitiv, necesitatea de a se implica în viaţa socială a ţării, de a alege şi a fi aleşi, sunt subiecte la fel de importante care vor fi dezbătute în cadrul reuniunii.
O expozitie de carte a reunit 75 autori si editori deopotriva sarbatorind aparitia unor volume de poezie, proza si eseu: Pr Constantin Tarziu, Carolina Ilinca, Nicolae Dabiija, Ionela Flood, Ion Marginean, Ion Ionescu, Silvia Pop, Ion Popa, Stefan Dorgojan, Dr Viorel Enei, Ioan Strajan, Ioan Bedeleanu, Cojocaru Constantin, Ilie Cristescu, Vasile Cristea, Bud Vasile, Mihai Cimpoi, Ioan Basca, I. Nedelcea si multi altii din Serbia, Macedonia, Basarabia, Bucovina de Nord, Franta .
Expozitia de arta si marturii istorice reuneste in holurile Casei de Cultura a Studentilor lucrari de grafica, pictura si alte exponate istorice prin contributia : Ion Grigore, Ionut Achitenie, Vasile Rotaru, Mihai Surubariu, Stefan Dorgojan, Ioan Astalus, Gheorghe Cocheci.
Spectacolele realizaet de catre Consiliul Judetean Alba pentru romanii de pretutindeni la Casa de Cultura a Studentilor prezinta un recital al pianistei Raluca Stirbet si un spectacol de folclor al Orchestrei Nationale de Floclor din Voivodina.
Un recital de poezie realizat in de catre scriitorii prezenti la Congres a inaltat spiritele prin metafora, indemn la frumos si traditie in seara zilei de 29 noiembrie eveniment moderat de Ionela Flood.
Cenaclul de la miezul noptii aflat la a 3 a editie se va desfasura conform traditiei in noaptea Sf Andrei. 30 noiembrie incepand cu ora 21, la Biblioteca Hotelului Transilvania din Alba Iulia . Moderatorii Ionela Flood si Ioan Astalus ii asteapta pe participanti cu lucrari proprii din domeniul literar si muzical.
Invitaţii la Congres vor participa, în ziua de 1 Decembrie, la manifestările organizate la Alba Iulia cu prilejul Zilei Naţionale a României.
Evenimentul de la Alba Iulia este organizat de Asociaţia „Congresului Spiritualităţii Româneşti", prin Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Consiliului Judetean Alba, Institutia Prefectului Alba si Primaria Alba Iulia.